Centrum voor Ascentie-informatie en Onderzoek: Introversie  

Introversie

Opwaardering van het Introvert Zijn


    www.ascentie.dds.nl - Geschreven in oktober 2008

INTRODUCTIE
Laatst was ik bezig met een artikeltje over het concept 'vertaalcentrum' en intuïtie toen mijn gedachten op C.G. Jung terechtkwamen. Ik las in een pagina over Jungs persoonlijkheidstypen en merkte dat mijn beeld over de introverte mens wat negatief was gekleurd. Op deze pagina wil ik dit beeld wat opfleuren, al was het maar voor mezelf.

INTROVERSIE
Op de pagina waar ik het plaatje vandaan gehaald heb worden allerlei kenmerken genoemd van introverte mensen. Er is natuurlijk ook een heldere wikipedia-pagina die een beschrijving geeft van introversie (en het tegenovergestelde 'extraversie') die ik hieronder wil overnemen:

"Bij een introverte instelling is de energie naar binnen gericht, op de eigen gedachten en gevoelens. Introverte mensen zijn rustige types, weloverwogen, beschouwelijk en voelen zich in onbekend gezelschap niet gauw thuis. Zij zijn liever alleen dan in een groep."
Dat klinkt nog vrij neutraal. Doordat de term 'introvert' tegenwoordig ook vaak op een andere wat negatievere manier gebruikt wordt krijg je betekenissen zoals die vermeld staan in de Dikke van Dale (handwoordenboek):
    - introvert1 (de ~(m.); ~en) 0.1 in zichzelf gekeerd persoon.
    - introvert2 (bn.) 0.1 naar binnen, in zichzelf gekeerd.
Ik weet niet hoe jij dit beleeft, maar 'in zichzelf gekeerd zijn' klinkt mij niet in de oren als en aantrekkelijke manier van zijn. In mijn beleving wordt het ook vaak gekoppeld aan verlegenheid en sociaal incompetent zijn. De extraverte mens wordt in onze samenleving dan vaker als sociaal en naar buiten gericht en daardoor ook wat positiever gelabeld.

Voor het ascentieproces lijkt me een zekere mate van introversie juist bevorderlijk. Ik speel daar ook wat mee op de opvoedingspagina 'Binnenbuitenreisjes' om ook kinderen niet te laten vergeten dat er buiten de enorme stortvloed aan externe prikkels er ook een volledige innerlijke wereld is die vele mogelijkheden biedt.

In dat kader zou ik ook graag een stukje tekst van C.G. Jung willen citeren:

"Je blik zal enkel helder worden
wanneer je in je hart kijkt...
Wie naar buiten kijkt, droomt.
Wie naar binnen kijkt, wordt wakker."

In mijn Engelse exploraties schreef ik in November 2006 zelfs over een soort van Inner Disney Land om te beschrijven dat het verlangen naar externe prikkels zou kunnen worden vervangen door het meer leren afstemmen op je innerlijke processen, alsof er een soort van innernet actief is of een innerlijk Disney Land waar eindeloze bronnen van informatie te vinden zijn.