Positieve effecten van meer CO2 in de atmosfeer

Positieve Effecten van méér CO2 in de Atmosfeer


  www.ascentie.dds.nl -     Pagina wat gewijzigd in februari 2006 (versie 2)

Deze pagina die menigeen wellicht de wenkbrauwen doet fronzen wil aandacht vragen voor de positieve effecten die een toename van kooldioxide in de atmosfeer heeft voor het leven om ons heen. Aangezien er hoofdzakelijk aandacht wordt besteed aan de negatieve effecten die een toename van CO2 zou hebben, is wat tegengas ook wel gewenst.

Op allerlei pagina's op deze site worden vraagtekens geplaatst bij de populaire opvatting dat de mens hoofdverantwoordelijk zou zijn voor de opwarming van de Aarde. Dat zou dan vooral komen doordat de mens zoveel meer CO2 uitstoot dan voorheen. Omdat CO2 een broeikasgas is zou dat leiden tot een zogenaamd versterkt broeikaseffect. De warmte van de Aarde zou langer binnen de atmosfeer blijven waardoor de opwarming zou optreden. Klik op de bovenstaande links om onderzoek te zien die de vanzelfsprekendheid van deze verbanden in twijfel trekt.

Laat het duidelijk zijn dat er geen onenigheid is over de klimaatverandering en de toename van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer. Dit Centrum voor Ascentie-Informatie en Onderzoek probeert echter de aannemelijk te toetsen van de stelling dat deze opwarming van de Aarde het gevolg is van een zogenaamd 'ascentieproces' van onze planeet. Als dit waar zou zijn dan zou de toename van CO2 juist voornamelijk positieve effecten dienen te hebben voor het leven op Aarde.

Hieronder volgen enkele wetenschappelijke onderzoeken die inderdaad concluderen dat meer CO2 in de atmosfeer vooral gunstige effecten heeft. Er zijn ook genoeg onderzoeken te vinden die juist weer beweren dat dat niet het geval is. Het is complexe materie, vooral ook vanwege de grote belangen die gemoeid zijn bij bepaalde beeldvorming. Het promoten van rampscenario's weekt eerder financiële middelen los, dan het benadrukken van de positieve effecten van meer kooldioxide in de lucht.

Toen ik in 2004 begon met het opzetten van deze 'co2-sectie' vond ik het nog te ongelooflijk om zelfs maar iets te lezen over positieve effecten van meer CO2. Het was 'taboe' en bijna 'zondig' om zoiets te beweren. Zodra ik echter in staat was om over de massa-media-beïnvloeding heen te kijken en me te richten op de resultaten van enkele interessante wetenschappelijke artikelen, begon er toch iets te veranderen: zou die toename van CO2 dan toch echt niet zo erg zijn als we eigenlijk zouden moeten geloven? Gevoelsmatig begon kooldioxide bij mij al net zo erg te klinken al koolmonoxide. Had ik vroeger op school niet geleerd dat kooldioxide juist heel belangrijk was voor al het groen op Aarde?

Binnen het kader van Onderzoeksvraag 24 wordt gezocht naar argumenten die de stelling ondersteunen dat woestijngebieden steeds vochtiger zouden worden. Op deze pagina worden ook daadwerkelijk enkele artikelen aangehaald die bevestigen dat de wereld steeds groener aan het worden zou zijn. Er wordt zelfs een percentage van 6% meer fotosynthese wereldwijd genoemd (zie bijvoorbeeld artikel van NASA en BBC).

Het verband tussen de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer en de toename van fotosynthese door planten en bomen is de kern van alle positieve ontwikkelingen die daaruit voortkomen.

Méér fotosynthese leidt immers tot méér groen en méér voedsel wat weer uitermate positieve effecten heeft voor alle organismen die dat groen en de vruchten van de planten, struiken en bomen eten. Je zou kunnen stellen dat de hele voedselketen een boost krijgt doordat er meer fotosynthese mogelijk is door de toename aan kooldioxide in de atmosfeer (zie ook onderzoeksvragen 29 en 30).

In het vervolg wordt gebruik gemaakt van informatie afkomstig van de website van CO2-science.org. Er is daar sinds 2005 van alles over te vertellen. Kijk voor meer achtergrond op De Sluiting van de gratis CO2-science winkel, ook als je een voorbeeld wilt zien hoe het wetenschappers kan vergaan die positieve kanten van de CO2-toename wetenschappelijk onderbouwen.

Goed, laten we beginnen met het noemen van een aantal onderzoeken waaruit blijkt dat een verhoogd co2-gehalte gunstige effecten heeft op rijst, aardbeien en aardappelen. De referenties zijn onderaan de pagina terug te vinden.

In 2001 is op Sri Lanka een onderzoek gedaan naar de effecten op de kwaliteit van de rijst-oogst door het te laten groeien in een omgeving met een verhoogd CO2 gehalte . In een ruimte waar 570 ppm CO2 was bleek dat er bij de maart oogst (maha) 24% meer graan werd geoogst en bij de augustus-oogst (yala) was er 39% meer opbrengst. De onderzoekers concluderen dan ook dat de gewassen die onder verhoogde co2-concentraties groeiden sneller 'biomassa' vergaarden dan gewassen onder normale concentraties (ongeveer 380 ppm). Méér kooldioxide in de lucht resulteerde dus in grotere rijstopbrengsten. (zie bron 1)

In 2004 hebben Shiow Wang en James Bunce onderzoek gedaan naar het effect van co2-verrijking op de kwaliteit van aardbeien (aroma en smaak). Zij vonden bij een concentratie van 600 ppm dat de aardbeien significant zoeter waren en tevens meer geur verspreidden. In de samenvatting wordt precies beschreven welke chemische samenstellingen werden aangetroffen in de aardbeien die mochten opgroeien in een atmosfeer met een hoger co2-gehalte. (bron)

In 2002 hebben N. Olivo, C.A. Martinez en Oliva, M een onderzoek gedaan naar de effecten van een hogere CO2 concentratie op de groei van aardappelen. Ze hebben twee soorten bekeken (De Solanum curtilobum (later SC) en de Solanum tuberosum (later ST) die in Uruguay groeien. Er waren twee testsituaties: de eerste bij een normale kooldioxide-concentratie van 360 ppm en de tweede bij een dubbele concentratie van 720 ppm. Dit werd gedaan tijdens een belangrijke groeifase van de aardappel gedurende 30 dagen. Wat waren de resultaten? Bij de SC-variant werd een groei in opbrengst van 40% gemeten en bij de ST-aardappel maar liefst 85%. Zij concludeerden dan ook dat een verhoogde CO2-concentratie de productiviteit van de aardappel vergrootte door een toename van fotosynthetische activiteit.

Ik zou nog een poosje door kunnen gaan met het opsommen van onderzoek waaruit blijkt dat een toename aan co2-concentratie leidt tot meer fotosynthese en daardoor ook tot grotere en betere oogsten. Ik houd het hier voorlopig maar bij.

Het heeft er alle schijn van dat de natuur een verhoogde CO2-concentratie in de atmosfeer erg weet te waarderen. Dit is een aspect van de verhoogde CO2-concentratie die veel mensen momenteel liever niet lijken willen te horen. Er wordt de voorkeur gegeven om te benadrukken wat de verschrikkelijke consequenties kunnen zijn van een verhoogde co2-concentratie voor mens en milieu. Dit is op z'n minst een merkwaardige situatie.

  1. De Costa, W.A.J.M., Weerakoon, W.M.W., Herath, H.M.L.K. and Abeywardena, R.M.I.  2003.  Response of growth and yield of rice (Oryza sativa) to elevated atmospheric carbon dioxide in the subhumid zone of Sri Lanka.  Journal of Agronomy and Crop Science 189: 83-95. (samenvatting bronartikel)

  2. Wang, S.Y., Bunce, J.A. 2004. Elevated Carbon Dioxide Affects Fruit Quality And Aroma Volatile Composition In Field-Grown Strawberries (Fragaria X Ananassa Duch). Journal Of The Science Of Food And Agriculture. 51:4315-4320. (Bron)

  3. Olivo, N., Martinez, C.A. and Oliva, M.A.  2002.  The photosynthetic response to elevated CO2 in high altitude potato species (Solanum curtilobum).  Photosynthetica 40: 309-313. (brontekst)

Andere interessante artikelen die verband houden met het op deze pagina beschreven onderwerp: